BLED GEZİ REHBERİ

Agit avrupada o kadar ülke, o kadar yer gezdin seni en çok büyüleyen yer nereydi diye sorarsanız, kesinlikle Bled gölü derim.Buraya gelmek için çok meşakatli yollardan geçsek de manzarayı saatlerce izlemeye doyamadık.Adeta kartpostaldan fırlamış gibi bi yerdi.
Biraz bled gölü hakkında kitabi bilgiler verip ufak bi kafa şişikliği yaşatalım sonra telafi ederiz durumu 😉Bled, Slovenya'nın kuzey batısındaki yukarı Carniola bölgesinde 10.900 nüfuslu bir belediyedir.Burayı bu kadar meşhur yapan şey, şahane bir buzul gölüne sahip olması.Gölün ortasında bir ada ve adada da bir kilise bulunmaktadır.Burası özellikle evlenmek isteyen aşıklar için aşklarını bir ömür daim edecek kutsal bir yer konumunda. Slovenyalı çiftler evlenmek için buraya gelirler.Geleneğe göre erkek kızı kucağına alır 99 basamaklı merdiveni çıkıp kilisedeki çanı çalarsa mutlulukları daim olurmuş.O güzelim Slovenyalılar da(Harbiden Avrupa'daki en güzel millet diyebilirim) geleneklerine uyuyorlar.Ha ayrıca buradaki şato zamanında Slovenya kralının yazlık sarayı olarak da kullanılıyormuş.Adam hakkaten işini biliyormuş.




Bled gölüne nasıl ulaşabilirim?
Otobüs,tren yada kiralık arabayla buraya ulaşmanız mümkün.
-Ljublijana-Bled arası gidiş-dönüş otobüs bileti 12.30 euro civarında ve 1 saatte Bled'e varıyor.
-İnterrail bileti olanlar için trenler ücretsiz biletiniz yoksa 7 euro civarında bi ücret ödemeniz gerekecek tek yön için
-Kiralık araba konusunda ayrıntılı bilgiyi Ljubljana gezi rehberinde vermiştim ama buradan uygun araba kiralayabilirsiniz.

Bled'te ne yapılır nasıl bir yol izlenir?

Biz interrail biletimiz olduğu için trenle geldik.İstasyondan inince bile şahane bi bled manzarası size hoşgeldin diyecek.Bi hoşbulduk fotoğrafı çekersiniz artık😎 Aşağıya inen bi yaya yolu göreceksiniz istasyondan çıkınca sağa doğru inen bi yol.O yolu takip edin sizi bled gölünün kenarına götürecektir.Turist information noktasından aldığınız bled haritasında 6 numaralı yürüyüş yolundan dağa doğru yaklaşık yarım saatlik bir tırmanışın sonunda aşağıdaki bled manzarasından gölü izleyebilirsiniz.




Google’a “Bled Gölü” yazıp arattığımda karşıma çıkan fotoğraflara bilgisayar başından bakarken bir gün oraları göreceğimi biliyordum fakat hayallerim o kadar kısa sürede gerçekleşiyor ki fotoğraflarına baktığım yer işte tam karşımdaydı. Hani hep diyorum ya dünya güzelliklerle dolu ve sanki benim görevim bir oyunun içindeymişçesine bu güzellikleri bulmak. Alp dağları ile çevrili Bled Gölüne bakıp yine içimden şu sözü geçirdim; Hayat sana teşekkür ederim!




Gölün manzarası her açıdan farklı güzellikler sunduğu için ilk tavsiyem gölün etrafını baştan başa bi yürüyün derim.Bled çok küçük bir kasaba olmasına rağmen hiç sıkılmayacağınız bol aktiviteli bir yer.Bisikletten kayığa,kış sporlarından kanoya kadar pek çok aktivite yapabilirsiniz burada. Bled Gölünde çevreyi korumak adına hiçbir deniz aracı yakıt kullanmıyor. Tekneler 10-12 kişilik. Bir de tekneyi adaya süren kürekçi var. Gidiş-dönüş 45 dakika sürüyor. Adadaki kiliseyi gezmeniz için de 30 dakika veriliyor ve kişi başı 15€ civarında.Pletna adı verilen bu kayıkların belirli bi kalkış saati yok kayık dolunca kalkıyorlar.Pletnacılık burada babadan oğula geçen bir meslek öyle her isteyen ben pletnacı olacam diyemez.( Ayrıca burdaki pletnacılar, pletnalarına kendi kızlarının ismini verirlermiş)Ben pletnacıya değil kendi kol gücüme güveniyorum dersenizde direk kayık kiralayabiliyorsunuz.



Bled Kalesi birçok kaynağa göre Slovenya’nın en eski kalesi olarak biliniyor ve tarihi 1004 (öyle bir tarih olmazmış gibi geliyor di mi) yılına kadar dayanıyor. Kalenin içini gezmek ilginizi çekmiyorsa bile mükemmel bir Bled Gölü manzarası için kesinlikle buraya çıkmanızı tavsiye ediyoruz, teşekkürü sonra edersiniz…

*Giriş 10 Euro. Öğrenci 7 Euro.(girmek bence hiç zorunda değilsiniz 😇)

Bled'te ne yenir?

Göllerden gelen tatlı su balıkları ve Adriyatik’e kıyısı olduğundan balık menülerde bolca bulunmaktadır. Marine edilmiş bir tür balık olan Savor yemeği en bilindik ve leziz yemeklerinden birisidir, denemelisiniz mutlaka.
Ayrıca kesinlikle tadına bakmak zorunda olduğunuz blede özgü bir tatlı var kremsnita.Altı ve üstü milföy olan kekin alt katmanı krema üst kısmı ise krem şantiden oluşmaktadır.Diğer kullanılan adı kremne rezine olan keki nasıl bişey olduğunu bide Gülhan'dan dinleyin.



Bu arada size ilginç bişey daha söylemek istiyorum.Bled gölünün suyu bir buzul gölü olduğu için ve hiçbir motorlu taşıt tarafından kirletilmediği için çok temiz ve berrak kalmayı başarabilmiş.Ben suyun berraklığına bayılıp kana kana 2 şişe su içmişliğim var.😝 Bence deneyin çok güzel bi tadı var.👍Ayrıca göle eğer yazın gidiyorsanız yanınızda mutlaka mayo götütün, sonra benim gibi bu berrak suya girememekten dolayı kendinize küfür edebilirsiniz😆


Popüler Yayınlar