PRAG GEZİ REHBERİ

Üzüntü, özlem, yaşama olan bütün bağımlılığımla nasıl çıldırmıyorum daha? Çok yalnızım, dilsizlerin yalnızlığına benziyor yalnızlığım, onun için hoş görün bu gevezeliğimi, dinleyecek birini bulunca boşalttım içimi, susamazdım daha.
                                                                                                                 FRANZ KAFKA

Ünlü çek yazar Franz Kafka'nın doğup büyüdüğü Dava, Dönüşüm, Şato, Milena'ya mektuplar gibi romanlarına ilham veren muhteşem şehir Prag'tayız.
Çek Cumhuriyeti’nin başkenti olan Prag 9. yüzyılda kurulmuş bir kenttir. Şimdi gelin biraz Prag'ın tarihine bi göz atalım. Öncelikle Prag” isminin Vlatava Nehri’nde yer alan pervazlardan geldiği düşünülmektedir. Bunlara Çek dilinde “prah” denir ve bu yüzdendir ki Prag şehrinin kendi dillerindeki adı “Praha”dır.
Güncel tarihine bakarsak, Prag’ı etkileyen olayların başında I. Dünya Savaşı sonrasında yeni bir ülke olarak Çekoslovakya Cumhuriyeti’nin ilanı gelir. 20. yüzyılın sonuna kadar bu şekilde devam edilse de 1993 yılında Çek Cumhuriyeti’nin ayrılması ile Prag da bu bağımsız ülkenin başkenti olmuştur.
Charles köprüsünde gün batımı
II. Dünya Savaşı dönemi Prag ve Çekoslovakya için zorlu dönemlerden biridir. Savaş esnasında Nazilerin yönetimi altına giren kentin savaş sonrasında toparlanması vakit almıştır. Prag tarihinde önemli hususlardan biri de komünizmdir. Bir dönem Sovyet komünist rejimi altında yaşayan bu yerde “Kadife Devrimi” ile komünizm sona erdirilmiştir. 20. yüzyılın sonlarında gerçekleşen bu olaydan sonra Çekler ülke olarak kendi başlarına hareket etmeye başlamışlardır.
Prag için yapılmış en klişe tanım tabi ki “Masal Şehir” denmesidir. Her klişe kötüdür genellemesine kapılmamak lazım. Nitekim Prag Avrupa'da en beğendiğim şehirlerden biriydi. Avrupa'da tekrar gitmek istediğin yerler nereler diye soranlara Bled(Slovenya), Roma, Prag, Amsterdam ve Barcelona diyorum. Doyamadım doyulmuyor buralara. Sakın siz benim gibi 1-2 gün ayırmayın bol bol geniş geniş gezin, doyasıya çıkartın şehrin tadını. Benim tadı damağımda kaldı sizinde kalmasın.
Prag’da yer alan pek çok yapı Unesco tarafından dünya tarih mirası listesine eklenmiştir ve burası gerçek bir ortaçağ şehridir. Sokaklarında yürüdüğünüz zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız.  Bir çok yapısı çok eskilerden günümüze kadar hiç bozulmadan gelmiştir. Tarihini bu denli iyi koruyan şehirde mimari güzellikleri ile meşhur pek çok yapı, saray ve kilise göreceksiniz.
ULAŞIM
Prag'a Türkiye'den ucuz bilet bulmak zor değil Skyscanner gibi sitelerden ucuz bilet kovalayabilirsiniz. İstanbul'dan direk seferler mevcut. Biz interrail yaptığımız için trenle geçtik. Şehirde bence gezilecek her yere yürüyerek gidebilirsiniz ancak şehrin tramvay ve metro ağı şahane, neredeyse her yerde her yolda tramvay var. Buradan metro ve tramvay haritasına ulaşabilirsiniz. Haritada sayı ile gösterilenler tramvay hatlarını A,B,C yazan hatlar ise metro hatlarını gösteriyor. Bizdeki gibi ulaşımda sıkı kontrol yok günde 2 yada 3 defa iş yoğunluğu olan saatlerde güvenlik görevlileri biletleri kontrol ederler, eğer biletsiz binmişseniz bizim gibi 35 euro para cezası yersiniz 😆 Ama bence bi kaç defa biletsiz binin tadı bi başka oluyo 😅

KONAKLAMA
Prag yürümeye elverişli bir şehir ve ulaşım ağı da gelişmiş bir kent. Zaten çok büyük de olmadığı için bütçenizden kısmak adına, merkezin dışındaki otelleri tercih edebilirsiniz. Emin olun hiçbir yere ulaşmakta güçlük çekmeyeceksiniz. Şehirde bizdeki gibi semt mantığı yok karelerle bölge olarak bölünmüş. Eski şehir merkezi 1. Bölge olacak şekilde ona uzaklık bakımında diğer bölgeler numaralandırılıyor. Bence konaklamada 4. Bölgeye kadar seçebilirsiniz biz 4. Bölgede kalmıştık ulaşımda pek sıkıntı yaşamadık.
Prag'ta Slovenyalı taraftarlarlar

YEME-İÇME
Prag'da çeşitli restoranlar görmek mümkün özellikle balkanlardan aldığı göçle balkan yemekleri yapan yerler Prag restorantlarını geçmiş durumda. Prag'ın kendine özgü en meşhur yemeği Et gulaş. Bizim yemeğe fırsatımız olmadı ama oradayken çoğu yerde gördük ve çoğu insandan da tavsiyesini aldım. Fırsatınız olursa bi deneyin derim.


PRAG'TA ÇEKİLEN FİLMLER

1-Amadeus: Öncelikle en meşhuru ile başlamak istiyorum, 8 dalda oscara layık görülen 1984 yapımı film, Mozart ile Antonio Salieri'nin arasındaki sanatsal çekişmeyi anlatıyor.


2-Everything is Illuminated: Film Naziler tarafından yerle bir edilmiş bir Yahudi kasabasını ve ailesini kurtaran kişiyi bulmak için Ukrayna’ya gelen Amerikalı bir Yahudiyi konu ediniyor. Ukrayna'ya gelen dediğime bakmayın filmin tamamı Prag'da çekiliyor😅


3-The Brothers Bloom: Mükemmel birer dolandırıcı olan Bloom kardeşlerin zenginleri ustaca dolandırdığı film sıradan bir dolandırıcı filmi olarak görünse de işleyiş bakımından orijinal ve eşsiz bir film.

PRAG GEZİLECEK YERLER
Prag ile ilgili genel bilgilerden sonra gezilecek önemli yerleri tek tek incelemeye geçelim. Gezilecek yerler haritası aşağıda mevcuttur.


BELEDİYE SARAYI
Belediye Sarayı, Prag’da Eski Kraliyet Sarayı yerine inşa edilen bir saraydır. Belediye Sarayı’nın dış cephesinde çok sayıda heykel bulunmaktadır. Sarayın ana girişinin üst kısmında “Prag’a Bağlılık” mozaiği görülmektedir. Saraydaki Smetana Salonu ülkenin en büyük ve etkileyici konser salonudur. Bu salon Çek sanatçıların eserleri ile dekore edilmiştir. Prag Senfoni Orkestrası da burada bulunmaktadır.
Ziyaret saatleri her gün 10-19 dur.Giriş ücreti gösteri yada konserlerin durumuna göre değişmektedir.

ESKİ ŞEHİR MEYDANI

Kentin kalbinin attığı ve ruhunun yansıtıldığı Eski Şehir Meydanı’nda görmeniz gereken sayısız yapı ve eser bulunmakta. Astronomik Saat ve Eski Belediye Sarayı,  1611 yılından kalma ve bir dönem Franz Kafka’nın da yaşadığı Dum u Minuty Evi, Barok mimari ile inşa edilen ve belediye galerisinin geçici sergilerinin yer aldığı Taş Çanlı Ev, 14. yüzyılda basit bir kilise olarak inşa edilip sonradan önem kazanan Tyn Önündeki Meryem Ana Kilisesi, 1415 yılında kilisenin değişim göstermesi için söyledikleri ve yaptıkları için yakılan Hus adına yapılan Jan Hus Anıtı, Tyn Kilisesi’nin arkasında yer alan Ungelt avlusu, Aziz Vaclav’ın tasvir edildiği resimle tanınan Storch Evi, bir dönem komünistler tarafından işgal edilen Golz – Kinsky Sarayı, küçük meydanın ortasındaki kuyu ve veba anıtı olan Male Namesti burada görebileceğiniz en önemli yapılardan bazıları.

ASTRONOMİK SAAT VE ESKİ BELEDİYE SARAYI

Eski şehir meydanında yer alan eski belediye sarayının üzerinde bulunan astronomik saat her saat başında yaptığı animasyonlarla turistlerin ilgisini çekiyor. Ama açıkçası bu kadar meşhur bi saatten daha güzel ve uzun bir animasyon gösterisi beklerdim. Benim için biraz hayal kırıklığıydı. Saat hakkında biraz bilgi vermek gerekirse,inanışa göre dört tehdidi sembolize etmektedir. Kum saati taşıyan çan ölümü, elinde para keseleri olan figürler açgözlülüğü, kendi görüntüsüne hayran kibri, hareketli figürler ise Felsefe, Din, Astronomi ve Tarih’i betimlemektedir. Her saat başı yapılan gösteri bir horoz figürünün dışarı çıkıp kanat çırpması ile sona erer. Ayrıca bu binanın en üst katına çıkıp Prag şehrini seyredebilirsiniz. Biz oradayken restorasyon çalışmaları hali hazırda devam ettiğinden dolayı çıkamadık.

TYN KİLİSESİ
Gotik bir üsluba sahip Tyn kilisesi eski şehir meydanının en dikkat çekici yapılarından biridir. Bu kilise Cizvitler’in Altın Kadeh’i eritip Madonna figürünü yapması ile tanınır. Eski meydana hakim bir konumda bulunan Tyn Kilisesi’nde “Çarmıha Geriliş” temalı gotik heykeller, vaftiz kurnası ve kilisenin avlusu görülmeye değerdir.
Ziyaret saatleri her gün: 10-13, 15-17 saatleri arasındadır ve giriş ücretsizdir.


AZİZ NİKLAUS KİLİSESİ

Aziz Niklaus Kilisesi, Prag’da yer alan iki barok Niklaus Kilisesi’nden biridir. Eski şehir meydanında yer alan kilise, düzenli olarak verilen konserler ile tanınmaktadır. Yapının ön cephesindeki beyaz heykeller görülmeye değerdir.
Ziyaret saatleri her gün 10-16 arasındadır bazen konserlere göre ziyaret saatleri değişebilmektedir giriş ücretsizdir.

JAN HUS ANITI
Arkada kafası görünen Aziz Niklaus kilisesi

Jan Hus Anıtı, Prag Eski Şehir Meydanı’nın ortasında yer alıyor. Jan Hus kilisenin halka karşı dini kullanmaması ve köklü değişiklikler geçirmesini savunduğu için 1415 yılında bu meydanda kazıkta yakılmıştır. Jan Hus için yapılan bu anıtın alt kısmında “Gerçek er ya da geç ortaya çıkacaktır.” yazmaktadır. Dinsel reformcu ve Çek kahramanı Jan Hus adına yapılan bu eser, Hus’un ölümünün 500. yılında 1915’te açılmıştır. Anıtta Protestanlar ve ulusal uyanışın simgesi genç bir anne figürü bulunmaktadır. Hus figürü ise inançlarından vazgeçmektense ölmeyi tercih etmeyi temsil eder.
CHARLES KÖPRÜSÜ


Eski şehir meydanından çıkıp Prag kalesine doğru ilerlerken Prag şehrinin sembollerinden olan Charles köprüsüne geliyoruz. Köprü mimari olarak tek başına bir yapıt olmasının yanı sıra üzerinde bulunan 30 kadar heykelle de oldukça etkileyici bir yapı. Bu heykellerin hepsi replikadır ve orijinalleri Ulusal Galeri Lapidarium’da bulunmaktadır. Köprünün giriş kısmında yer alan eski şehir köprü kulesi, işgalcilerin hızlı ilerleyişini durdurmak için yapılmıştır. Yine giriş kısmında yer alan Hz.İsa'ya küfretmekle suçlanan bir öğrencinin parasıyla yaptırıldığı düşünülen çarmıha geriliş heykeli görülmeye değerdir.

Bana göre köprünün üzerindeki en güzel şeyler oradaki sokak sanatçılarıdır. Her biri farklı bir sanat dalında profesyonel kişilerin orada performanslarını sergilemelerini saatlerce sıkılmadan izleyebilirsiniz. Charles köprüsüne günün hangi saatinde gidelim diye sorarsanız da ya gün doğumu yada gün batımı saatlerini tercih edebilirsiniz çünkü manzara harika olacaktır.

PETRİN TEPESİ
Petrin tepesinin alt kısımlarında yer alan meşhur yarım heykeller

Şehir manzarasını izlemek ve kafanızı dinleyip temiz hava almak için ideal bir yer olan Petrin Tepesi’nde görebileceğiniz yerler arasında 1891 yılında Eyfel Kulesi örnek alınarak yapılan Petrin Gözlem Kulesi, dünyanın en büyük statlarından olan Strahov Stadyumu, 1140 yılında kurulan Strahov Manastırı, eğlenceli Aynalar Labirenti(giriş 70 çek korunası), şehrin güney sınırlarından birini oluşturan Açlık Duvarı, şair Karel Hynench Macha heykeli, aktif olarak kullanılamayan Aziz Michael Kilisesi, 10. yüzyılda başka bir kilisenin üstüne inşa edilen Aziz Laurentius Kilisesi ve ulaşımı sağlayan 1891 yılından bugüne hizmet veren fünikülerdir.

PRAG KALESİ

9. yüzyılda Prag’a hakim bir tepede yapılan Prag kalesinin içinde birçok önemli gezi noktası yer alıyor. İhtişamlı Aziz Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, rengarenk sevimli evlerin yer aldığı Altın Yol, 16. yüzyılda kaleyi canlandırmak için yapılan Bahçeler, I. Ferdinand’ın karısı Anne için yaptırdığı Yaz Bahçeleri, 921 yılında yapılan Aziz George Bazilikası ve  içinde bir işkence odasının da bulunduğu Beyaz Kule, kale içinde görebileceğiniz önemli yerlerden bazıları.
Giriş ücreti:Uzun tur 350 çek korunası, kısa tur 250 çek korunasıdır.
Ziyaret saatleri her gün 5-24 saatleri arasındadır.

DANS EDEN EV


Dans eden ev özellikle son yıllarda interrailciler arasında bi hayli popüler olan ilginç mimarisiyle ilgi çeken bir binadır.1997 yılında inşa edilen ve İki tane dans eden insan figürü şeklinde olan binanın adı ünlü dans çifti olan “Fred ve Ginger” adı verilmek istense de şehrin havasına uyumlu olmayacağı düşünülerek vazgeçilmiştir.

JOHN LENNON DUVARI


The Beatles grubunun efsanevi üyesi John Lennon'ın 1980 yılında vurulmasının ve hayatını kaybetmesinin ardından, o günden beri Lennon'ın anısına graffiti ve şiirlerle anıtlaştırılan bu duvar barış ve sevgiyi temsil etmektedir.

FRANZ KAFKA HEYKELİ

Oc Quadrio alışveriş merkezinin önünde yer alan 42 adet paslanmaz sütundan oluşan 45 tonluk muhteşem kinetik bir heykeldir.Buradan videoyu izleyerek bu heykeli mutlaka görmek isteyeceksiniz.(Narodni Trida metro istasyonundan inip buraya ulaşabilirsiniz.)

MADAME TUSSAUNDS

Kafka bizim çocuğa dayılanmışın ne ayak?

Eski şehir meydanının orada Tyn kilisesinin karşısındaki meşhur bal bumu heykellerden oluşan Madame Tussands müzesi fiyat-performans bakımından şahane (öğrenci 3 euro gibi) bir müze kesinlikle girmenizi tavsiye ederim.

PRAGDA GEZİLECEK DİĞER YERLER:
-WENCESLAS MEYDANI
-YAHUDİ MAHALLESİ JOSEFOV
-ESKİ YENİ SİNAGOG
-ULUSAL MÜZE
-KAMPA ADASI
-AZİZ AGNES MANASTIRI


Popüler Yayınlar