CİNQUE TERRE GEZİ REHBERİ

Cinque Terre, İtalyanca '5 Toprak' anlamına gelen Cinque Terre La Spezia şehrinin batısında Ligurya bölgesinde yer alan UNESCO kültür mirası listesindeki 5 tane şirin turistik köyden oluşan bu bölgeye verilen genel isimdir. Haritada köyleri bulmak için isimlerini ayrı ayrı yazmanız gerekecek. Köyler La Speziadan-Genova'ya doğru sırası ile Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernezza, Monterosso diye sıralanıyor. Corniglia hariç hepsinin denize kıyısı varken sadece Monterosso'nun plajı var.Bu köylere ister La Spezia isterseniz de Genova üzerinden rahatlıkla ulasabilirsiniz. Size tavsiyem en hızlı ulaşım yolu tren ile ulaşmak. Trene kaçak binebilirsiniz çünkü köylerin arası bilet kontrolü yapılamayacak kadar kısa😄. Her bir köyün arası trenle 2-3 dk sürüyor😅

Gelelim her bir köyü ayrı ayrı değerlendirmeye;

1- RİOMAGGİORE


Gezi durağımızda ki ilk köyümüz diğer köyler içinde en büyük köy olan Riomaggiore oldu. Trenden indiğinizde deniz manzarasıyla karşı karşıya kalacaksınız. Sağa dönüp bir alt geçidi geçtikten sonra karşımıza rengarenk Riomaggiore sokakları çıkıyor. Şirin mi şirin olan bu köyde gezerken bir sürü deniz mahsulü satan yer görebilirsiniz. Anlaşılan bu köyler denizden babam çıksa yerimci. Köy uzun ince ve yokuşlu bir cadde üzerine kurulu. Caddenin tepe kısmında bir saat kulesi varken deniz kısmında balıkçılar ve kayıkçı barınakları yer alıyor. Denizi karşınıza aldığınızda sol tarafınızdan çıkan merdivenlerden yukarı çıktığınız da sizi enfes fotoğraflar çekeceğiniz bir manzara karşılıyor olacak.



Burada plaj yok ama gördüğünüz kayalıklardan atlayıp denize girebilirsiniz. Denize girmek isteyenlere burada güvenli bir alan yaratılmış.
Köylerin turistik köyler olduğundan dolayı çokta ucuz olmadığını söyleyebilirim. Ne yerim diye düşünenlere deniz mahsulü satan bir restoranda yemenizi tavsiye ediyorum. Köy biraz küçük olduğu için çok fazla seçeneğiniz aslında bulunmuyor.

2-MANAROLA

Gel gelelim köyler arasında en meşhur olan köye. Riomaggioreden buraya trenle geçebileceğimiz gibi meşhur yürüme yolu olan 'Via Dell Amore' yolu üzerinden de Manarola'ya ulaşabilirsiniz. Bu yola Via dell Amore yada aşıklar yolu denmesi bir hikayeye dayanır. Çok önceleri köyler arasında tren yolu yapılmadan önce köylüler, köyler arasında ya denizden ulaşımı kayıklarla yada köyler arasındaki patika yollarla sağlıyormuş. Bu köylerdeki aşıklar bu yolda buluşurlarmış ve aşklarını yollardaki kayalıklara yazarlarmış. Zamanla buranın adı aşıklar yolu yada Via dell' amore olarak anılmış. Hatırlatmakta fayda var yol yılın belli dönemlerinde heyelan nedeniyle kapanıyor.



Tren istasyonundan indiğinizde doğruca aşağıya doğru hareket ederseniz Manarola kıyılarına ulaşıyorsunuz. Kıyıya giderken geçeceğiniz çarşıda her türlü hediyelik eşyayı bulabilirsiniz. Kıyıya vardığınızda deniz kucaklıyor sizi. Manarola'nın kayalıkları tam denize atlamalık yerler. Ha bu arada atlamayan bin pişman benden söylemesi. Ah vah etmeyin sonra. Kıyıya vardığınızda sağ taraftan çıkan bir yol göreceksiniz. Enfes Manarola fotoğraflarının çekildiği yer bu yolun sonunda.

3-CORNİGLİA

Sonraki durağımız köyler arasında denize direk kıyısı bulunmayan tek köy olan Corniglia köyü.  Diğer köylere nazaran bu köye biraz daha az turist uğruyor. Biraz yüksekte kaldığı için ve oraya çıkmak için tren istasyonundan inip 337 basamaklı dolambaçlı bir merdiveni çıkmak zorunda olduğumuz için olabilir.



4-VERNEZZA

İstasyondan indiğinizde direk kıyıya doğru indiğinizde merkeze ulaşabiliyorsunuz. Riomaggiore gibi tarihi evler burada da var.biraz boya badana yapılsa köy şirinliğine şirinlik katacak bence(burdan vernezza belediye başkanına duyurumdur😄). Benim Favori köylerim Manarola ve Riomaggiore diğer bu köylere daha az zaman ayırabilirsiniz.



5-MONTEROSSO

Monterosso tren yolu ve tünelle ikiye bölünmüş bir köy. Köylerin içinde en çok kumsalı olan ve en geniş alana sahip köy. Kumsalda bedava halk plajı olduğu gibi, şezlong ve şemsiyelerin olduğu paralı alanlarda var. Şezlongları yarım günlük ve bir günlük olarak kiralayabiliyorsunuz.Ben sordum yarım gün 12 euro tam gün 20 euro dedim ayak üstü adam kazıklıyorlar herhalde doğal kumsalımda, taşlarımda yatarım denizime girerim dedim mis. Her bir köy çok tatlı çok şirin ve fotoğraflanacak köyler kesinlikle gidip görülmeli. E banada bol bol fotoğraf atarsınız artık 😄



Kafanızda yer edinsin diye köylerin yerleşim haritasını da şu köşeye bırakayım. Mutlu kalın 😊


Popüler Yayınlar