PİSA GEZİ REHBERİ

Pisa Şehri, tıpkı UNESCO tarafından korumaya alınan Siena, San Gimignano, Floransa ve Pienza gibi ünlü Toscana bölgesinde yer almaktadır.
Pisa Şehri’nin görülecek başlıca tarihi zenginlikleri “Piazza del Duomo” adı verilen surlarla çevrili olan meydanda bulunmakta. Bu meydanda Pisa Kulesi dışında Vaftizhane ve Pisa Katedrali de yer almakta.

Pisa kulesi aslında 1063-1090 yılları arasında katedralin çan kulesi olarak yapılmış.İnşası bittikten 13 yıl sonra, binaya ek olarak Çan Kulesi ilave edilmiştir. Toplam 56 metre yuksekliği ile Ülkemizdeki 19 katlı bir binanın yüksekliğiyle eş değerdir. En üst katına çıkmak için 294 tane merdiven basamağı üzerinden geçmeniz gerekmektedir.. Yapılan ölçümler sonucunda Pisa Kulesi’nin en tepesinin temelinden yaklaşık 4.3 metre yana kaymış olduğu hesaplanmıştır. Fakat ağırlık merkezi hala kulenin kendi içindeki noktada kaldığı için Pisa Kulesi’nin bu eğimden dolayı devrilmediği açıklanmıştır. Eğim derecesi yaklaşık 5.5 derecedir. Yine yapılan ölçümler göstermiştir ki, kule her 100 yılda bir temelden yaklaşık 0.7 cm eğilmektedir. Unutulmamalıdır ki, temeldeki 0.7 cm’lik eğim, Kule’nin üst kısmında çok daha büyük bir şekilde hissedilmektedir. Peki bu eğim neden kaynaklanıyor?

Kulenin mermerden yapılmış olmasından ötürü fazlaca bir ağırlığa sahip ve altındaki balçıklı toprak, toprağın güney kısmının yüksek neme sahip olmasından ötürü zamanla yan yatmaya başlamış. Hatta kule bir ara ciddi bir yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalmış ve bunun üzerine 20 milyon sterlinlik bir proje ile 45 cm düzeltilmiş ve yıkılmaktan kurtarılmış, 1990-2001 yılları arasında kule bu sebeple ziyarete kapanmış


Ayrıca ilginç bir ayrıntı daha, Pisa Kulesi’nin halen pırıl pırıl beyaz kalmasındaki sebep, yine bu nem. Nem topraktan kuleye doğru tırmanıp adeta kuleyi temizleme görevi görüyor ve kulenin bembeyaz olmasını sağlıyor.

Peki bu kulenin yapılış amacı ne? Pisa Kulesi’nin inşa ediliş amacı, o dönem bir güç simgesi haline dönüşen Cenova ve Venedik yapılarına karşı, Pisa Şehri ahalisinin bir misillemesidir. Ancak yapılan hayati bir mimari hata, Kule’nin değerini azaltmaktan çok, ününe ün katmıştır. Mimar Bonanno Pisano tarafından yapılan kule günümüzde İtalya’yı ziyarete gidenlerin mutlak uğrak noktası olmuştur.

ZİYARET BİLGİLERİ:

Bilet fiyatları:Kuleye çıkış 18 euro
1.Kilisenin vaftiz bölümü
2.Camposanto
3.Sinopie müzesi içinde bu 3 anıttanda herhangi biri için 5 euro,2 si için 7 euro,3 ü için 8 euro gibi bi ücret ödüyorsunuz.

Açılış ve kapanış saatleri restorasyon durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor buradan ulaşabilirsiniz.

NOT:Pisa kulesine bir kaç saat ayırmanız yeterli olacaktır şehirde tek görülmesi gereken yerler burada aynı yerde çünkü.Hediyelik eşya almak isterseniz ara sokaklardaki siyahi kardeşlerimiz daha uygun fiyatlı satıyorlar.Nerde bulurum onları diye sormayın onlar sizi bulur😊

Popüler Yayınlar