VATİKAN GEZİ REHBERİ

    Vatikan, ya da Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan yerdir.Nufusu papa dahil 800 kişidir buda onu dünyanın en küçük bağımsız devleti yapar.1929 dan beri bağımsız bir devlettir.İşviçre askerleri tarafından korunmaktadır.100 kişilik bir ordusu vardır pazartesi sabahları geçit törenlerine denk gelebilirsiniz.


Medici ailesinden Giovanni di Lorenzo 1513 yılında Papa X. Leo olmuştur o tarihten bu yana papayı koruyan askerler güçlü medici ailesinin renklerini taşır.Ülkenin arması papalığın simgesi kabul edilen 2 anahtardır.Altın anahtar cenneti,gümüş anahtar ise papayı simgeler.
Vatikan'da pazar günleri öğlen 13.00 da papa konuşma yapar ve sonrasında Vatikan kapanır.Pazartesi-cumartesi günleri 9:00-18:00 arası açıktır müze. Müzenin girişi san pietro meydanının olduğu tarafta değil diğer taraftadır.Fikir vermesi açısından haritası buradadır.


VATİKANA ULAŞIM: Metro A bandı Musei vaticani yada Ottavio durağında inebilirsiniz eşit mesafede ikisinede.
otobüs ile gelmek isterseniz 49 numaralı otobüs müze girişine kadar götürüyor.Bunun dışında 32,81,982 nolu otobüsler ile Piazza del Risorgimento durağında inebilirsiniz.Tramwayla da yine aynı isimli durakta inerek ulaşabilirsiniz.

Dünyanın en çok ziyaret edilen müzesi olduğundan dolayı kmleri bulan bir kuyruk ile karşılaşabilirsiniz.Bunun için çevrede skip the line skip the line diye dolaşan bir sürü tur ve bilet satıcısı göreceksiniz. Onlar öğrenci iseniz 46 euro sivil iseniz 60 euro gibi bir paraya sıra beklemeden müzenin içine sokabiliyorlar sizi.Bu para çok fazla ama ben sırada beklemek istemiyorum dersenizde online rezervasyon yaparakta girebilirsiniz içeriye.Rezervasyonunuzu buradan yapabilirsiniz(gittiğiniz tarih belliyse 1-2 gün önceden yapmakta fayda var yer olmayabilir).İnternetten de indirimli biletler 17 euro, tam bilet 25 euro. Buda bana fazla ben sıramı beklerim diyorsanız, kapıda indirimli bilet(ISIC kartı olan öğrenci,18 yaş ve 65 yaş üstü kişiler) 8 euro, tam bilet ise 16 euro.Biz öğrenci olduğumuz için yaklaşık 1.5 saat sırada bekledik ve içeri girdik.İçerde hemen bir map aldık çünkü yaklaşık 54 tane müze var ve 8 km lik bir yürüyüş yoluyla müzeleri geçiyorsunuz.Biz çok hızlı hızlı geçmemize rağmen 4-5 saatte anca bitirebildik müzeyi.Detaylıca gezmek ve eserleri daha ayrıntılı incelemek istiyorsanız sesli rehber satın alabilirsiniz(tabi yabancı diliniz iyiyse çünkü Türkçe yok).Ayrıca her ayın son pazar günü Vatikan müzelerine ve Sistina şapeline giriş ücretsiz.

Gelelim Vatican'ın kısımlarına;
Ülkeyi şu sıra ile gezmek en mantıklısı.Vatikan müzeleri-Sistina Şapeli-Vatikan bahçeleri-Aziz Petrus Bazilikası-Aziz Petrus Meydanı

1.VATİKAN MÜZELERİ


Vatikan müzeleri çıkış merdivenleri

Müzelerde yüzyıllar boyunca papalar tarafından toplanmış, özellikle de Rönesans Dönemi’ne ait muazzam zenginlikte bir sanat koleksiyonu vardır. Ziyaretçiler, Papa II. Julius tarafından 16. Yüzyılda kurulan müze ile birlikte tavanları Michelangelo ve Rafael’in resimleri ile süslenmiş dünyaca ünlü Sistine Şapelini de görebilirler. Müzede Sistine Şapeli de dahil edilirse 54 galeri ya da salon (sala) vardır.

Sistina Şapeli
Resmi adı Capella Magna veya Capella Maggiore (Büyük Şapel) olan bu ihtişamlı kilise Papa IV. Sixtus tarafından 15. Yüzyılda inşaa edilmiştir. Yüzyıllar boyunca Papalar tarafından ayinler için kullanılmıştır. Bugün şapel bir papa seçildiğinde kardinallerin bir araya geldiği Kardinaller Meclisi için kullanılıyor. Sistine Şapeli’nin bu kadar ünlü olmasının esas sebebi şapeli süsleyen duvar freskleridir. Özellikle de tavandaki Michelangelo‘nun yaptığı “Kıyamet Günü” freski.


Şapel’in duvarlarında IV. Sixtus tarafından döneminin en yetenekli sanatçılarına yaptırılan başka bir çok fresk vardır. Sandro Botticelli, Pietro Perugino, Pinturichhio, Ghirlandaio, Roselli gibi. Bu sanatçılar Hz Musa’nın ve Hz İsa’nın hayatlarından kesitlerle birlikte papa portrelerini resmetmişlerdir.
Yan Duvarların En Alt Kısmı: Bu kısmın bazı bölümleri boya ile kumaş veya perde şeklinde resmedilmiştir. Önemli ayinlerde bu panoların üzeri özel dokunmuş gümüş altın işlemeli perdelerle kaplanır.









2.SAN PİETRO BAZİLİKASI(AZİZ PETRUS BAZİLİKASI)


Kilisenin olduğu yer MS 2. YY’da Aziz Petrus’un mezarının olduğu yerdir. Roma Kralı İmparator Constantinus mezarın olduğu bu kutsal yere bir kilise inşaa ettirmiş, 14. YY’da ise, çok eskimiş olan bu kilisenin yerine bugünkü bazilikanın inşaasına başlanmıştır. Aziz Petrus’un mezarının üzerine inşaa edildiği için Aziz Petrus Bazilikası ismi verilen kilisenin inşaatı 120 yıl sürmüştür. Bazilika iç hacim açısından dünyanın en büyük kilisesi ve Katolik Hristiyanların en kutsal mabedidir. İç hacim büyüklüğünde sıralamada kendisinden sonra gelen kilisenin 3 katı iç hacme sahiptir ve aynı anda 60.000 kişi sığabilir. Petrus aynı zamanda ilk papa olarak görülür. Bu sebeple bazilika katolik hristiyanlar için bir hac yeridir. San Pietro Bazilikası Rönesans Dönemi’nin dünyadaki en önemli eseridir. Duvarları, tavanları, şapelleri Michalangelo, Rafael, Bramante gibi çağının en ünlü rönesans ressamları tarafından süslenmiştir. San Pietro kilisesi bir başpiskoposluk merkezi olmadığı için katedral statüsünde değildir.


Ziyaret Saatleri;Nisan-Eylül arası 07:00-19:00 arası, Ekim-Mart arası 07:00-18:00 arası Giriş Ücreti; Bazilikaya giriş ücretsizdir. Fakat sesli rehber /auido guide isterseniz ücretlidir. Önemli Notlar; Aziz Petrus Bazilikası’na giriş ücreti yoktur fakat içeriye girmek için havalimanlarındaki gibi güvenlik kontrolünden geçmelisiniz. Uzun bir sıra olabilir. Bazilikaya girişte katı kıyafet kuralları vardır; dizüstü etek, omuzları açıkta bırakan kıyafet ve şort ile girilemez (bay veya bayan farketmiyor). Bazilika’ya giriş Saint Pietro Meydanı’ndan iken Vatikan Müzeleri’ne ve Sistine Şapeli’ne giriş farklı bir taraftandır.
3.SAN PİETRO MEYDANI

Aziz Petrus Meydanı, Vatikan’ın surlarla çevrili olmayan tek alanı. Her yıl binlerce Katolik’in ibadet için geldikleri dünyanın en büyük meydanlarından biri burası.
Ünlü heykeltıraş Gian Lorenzo Bernini’nin sütunlu mekânlara ve düzene sahip olmasında yorucu çalışmalar yaptığı meydanın ortasındaki elips alan çevresinde süslü fıskiyeli su havuzu yer alıyor. Orta kısımda ise Papa V. Sixtus tarafından diktirilen 25.5 metre yüksekliğinde bir Mısır obeliski bulunuyor. Bilinmeyen bir firavun tarafından yaptırılan ve Mısır’dan getirtilen dikili taşın üzerinde bir Çapraz Haç yer alıyor.
Bernini tarafından Papa VIII. Alexander için 1656-1667 yılları arasında yaptırılan meydanda her yılbaşında meydanda toplanan Katolik ve diğer mezhepten dinleyicilerine seslenerek mesajlarını okuyor. Meydanı en güzel görebileceğiniz nokta ise Aziz Petrus Bazilikası’nın kubbesi. Giriş ücretsiz.
BONUS:Ayrıca Vatikanın çok yakınında bulunan Castel Sant Angelo gezilmesi gereken yerlerden biridir.

Popüler Yayınlar